Onderhoud aan uw badkamer

De materialen waarmee uw badkamer is ingericht zijn eenvoudig te onderhouden. Om de waarde en de levensduur van de artikelen te behouden, moeten die regelmatig, maar vooral op de juiste manier worden schoongemaakt.

Algemeen

Gebruik middelen met een pH waarde van 7 of hoger. Middelen met een pH waarde lager dan 7 zijn ‘zuur’ . Zure schoonmaakmiddelen kunnen het cement in de voegen aantasten, waardoor voegen gaan lekken en er schades ontstaan.  Bekijk heel goed de samenstelling van de veel aangeprezen  kalkverwijderaars. Dit zijn geen wondermiddelen.

Gebruik nooit agressieve chemische middelen en schurende schoonmaak- of oplosmiddelen. Schuurpoeder en staalwol beschadigen het oppervlak zo zeer dat herstel soms niet meer mogelijk is.
Gebruik een zachte doek, zeem of spons.

Gebruik geen microvezeldoekjes of vuilgommen. Deze bevatten vaak kleine schuurdeeltjes die het oppervlak kunnen bekrassen.

Maak alle oppervlakken altijd droog. Staand water kan (vanwege kalk)  permanente schade veroorzaken aan met name kitranden en tegels .

De badkamer moet een normaal klimaat hebben .  Dat geldt zowel voor de temperatuur als voor de luchtvochtigheid. Goede verwarming en ventilatie zijn belangrijk. Maak de ventilatieroosters wekelijks schoon.

Onderhoud keramiek

Met een dagelijkse verzorging blijft keramiek jarenlang glanzend. Voor het dagelijks onderhoud van keramiek adviseren wij gebruik te maken van een zachte, niet schurende spons of doek. Gebruik a.u.b. geen agressieve en milieuonvriendelijke reinigingsmiddelen. Alle keramische oppervlakken worden bij langdurig gebruik beschadigd door: vloeibaar schuurmiddel resp. schuurpoeder, hoog geconcentreerde afvoerarmatuur- en staalreiniger of chloorhoudende bleekmiddelen.

Keramiek dat is behandeld met een antikalk coating (ook wel ceratect of clearshield genoemd) mogen alleen met een mild reinigingsmiddel worden schoongemaakt.

Onderhoud kranen

Om schade en klachten te voorkomen moet zowel bij gebruik als bij reiniging van kranen en douches dit reinigingsadvies opgevolgd worden. Schade die door onzorgvuldig gebruik of reiniging is ontstaan valt niet onder onze garantiebepalingen.

Kranen zijn of volledig messing verchroomd of volledig messing met een geborsteld nikkel finish gecoat met een speciale vernislaag(GN-finish). Chroom of GN finishes maar ook de artikelen van ABS kunststof of RVS zijn gevoelig voor agressieve zuren.

Ook huidverzorgingsproducten zoals shampoo, douchegel en vloeibare zeep kunnen schade veroorzaken. Ook hier moet men na gebruik goed naspoelen met water.

Na het gebruik de kranen en douches drogen met een zachte doek houdt de producten langer vrij van kalkaanslag.

Zuur is een noodzakelijk en substantieel bestanddeel van een reinigingsmiddel dat kalkaanslag moet tegengaan. Gezien het feit dat de samenstellingen van reinigingsmiddelen continu wisselen kan Tegelhuis u geen merk of type reinigingsmiddel aanbevelen.

Tegelhuis adviseert:

  • dagelijks na gebruik reinigen met een zachte doek en water, eventueel daarbij een zacht reinigingsmiddel (bijvoorbeeld groene zeep);
  • bij kalkaanslag het gebruik van een zacht reinigingsmiddel op basis van citroenzuur;
  • het goed afspoelen van ieder product na reiniging, er mag geen reinigingsmiddel achterblijven op het product;
  • laat het schoonmaakmiddel niet langer dan nodig is inwerken
  • breng reinigingsmiddelen altijd eerst op doek of spons aan en niet direct op kranen of douches
  • het goed drogen van ieder product na gebruik en reiniging.
  • Minimaal 1x per week de thermostaat helemaal naar koud draaien en vervolgens naar heet terwijl de kraan loopt. Dit om te voorkomen dat het thermostatisch binnenwerk gaat verkalken.

Onderhoud  glas

Helder glas kan met milde schoonmaakmiddelen en gebruikelijke glasreinigers goed worden schoongemaakt. Chemicaliën of bijtende middelen moeten onmiddellijk met water worden afgenomen  om het glazen oppervlak te beschermen.

Gesatineerd glas heeft in vergelijking met helder glas een ietwat ruwer oppervlak, dat ook met een doek of spons en een normale glasreiniger goed onderhouden kan worden. Vetten en oliehoudende substanties maken op gesatineerde oppervlakken vlekken met een licht schaduweffect. Die kunnen met een glasreiniger echter probleemloos worden verwijderd.

Glazen oppervlakken die zijn behandeld met een antikalk coating (ook wel ceratect of clearshield genoemd) mogen alleen met een zachte doek (geen microvezel) en een mild reinigingsmiddel worden schoongemaakt.

Onderhoud meubels met hoogglanzend front

Let er altijd op dat de gebruikte schoonmaakmiddelen (doekjes, sponsjes, enz.) extreem schoon zijn. Eventueel aanwezige minerale verontreiniging in schoonmaakmiddelen zoals zand- of stofdeeltjes, kunnen krassen op het oppervlak veroorzaken en mogen daarom niet worden gebruikt. Voor dergelijke gebruikssporen kan een leverancier  niet aansprakelijk worden gesteld. Gebruik nooit  microvezeldoekjes !

Er kunnen gebruikssporen ontstaan. Die vallen afhankelijk van de kleur en lichtinval meer of minder op. Zij verminderen de waarde niet, maar zijn net als bij hoogglanzende oppervlakken van auto’s, glas of andere meubeloppervlakken op lange termijn niet te vermijden. Dergelijke gebruikssporen zijn geen reden voor reclamaties.

Onderhoud hout

Hout is een natuurlijk materiaal. De houttekening en de kleur maken ieder meubel uniek. Afwijkingen in de structuur van het hout en in de kleur, bijv. door verschillende licht- en zonlichtval, zijn karakteristiek voor dit natuurproduct en daardoor geheel normaal. Zij zijn een teken van de hoogwaardigheid van het materiaal en dus geen reden voor reclamaties.

Vetspatjes en andere verontreinigingen mogen in geen geval indrogen en moeten onmiddellijk worden verwijderd. Dit kan door met een lichtvochtige doek in de richting van de houtnerf af te nemen, zodat eventuele vuildeeltjes uit de poriën worden verwijderd.

Hout is een levend materiaal dat in beweging komt als het word blootgesteld aan verschillen in luchtvochtigheid en temperatuur. Het zet uit of krimpt in die gevallen.

Tegels

Gebruik middelen met een pH waarde van 7 of hoger. Middelen met een pH waarde lager dan 7 zijn ‘zuur’ . Zure schoonmaakmiddelen kunnen het cement in de voegen aantasten, waardoor voegen gaan lekken en er schades ontstaan.  Bekijk heel goed de samenstelling van de veel aangeprezen  kalkverwijderaars.  Dit zijn geen wondermiddelen. Iedereen weet ook dat schurende middelen nooit toegepast mogen worden en gebruik ook geen doekjes (de zgn. wonderdoekjes) waarin zich  schurende deeltjes bevinden . Tegels na bv. het douchen afnemen droogmaken met een handwisser. Reiniging en onderhoud met geschikt middel (let op pH waarde !).

Onderhoudsinstructies voor Natuursteen

Iedere natuursteen is uniek door zijn specifieke oneffenheden, kleurverschillen en ingesloten deeltjes. Een bewijs voor het natuurlijke karakter is de patina die in de loop van de jaren wordt gevormd. En ook gebruikssporen horen erbij. Er mogen geen zuurhoudende onderhoudsmiddelen, bijtende reinigingsmiddelen en reinigers met azijn of citrus gebruiken, om ze schoon te maken. De kwaliteit van de natuursteen kan alleen worden behouden als u vuil uitsluitend met een vochtige doek verwijdert.  Ook raden wij aan om het natuursteen te impregneren. U kunt bij ons terecht voor de juiste impregneermiddelen.

Onderhoudsinstructies voor spiegels en spiegeldeuren

Spetters, cosmetica, druppels en vlekken met een schone zachte doek / zeem met behulp van lauw water verwijderen. Zorg dat de randen perfect droog zijn na de schoonmaakbeurt.  Zo kunnen er geen water en schoonmaakresidu’s achterblijven op de zijkanten van een spiegel. Die kunnen schade  veroorzaken. Gebruik nooit zure, kalkreinigende of schurende producten, die tasten de randen van de spiegel aan.

Gebruik nooit schoonmaakmiddelen met veel ammoniak.
Zorg na gebruik van de badkamer dat er geen condens achterblijft op de spiegel.

Onderhoudsinstructies voor verlichtingsarmaturen

Voor het schoonmaken  eerst alle onderdelen volledig laten afkoelen.
Verlichtingsarmaturen schoonmaken met een schone droge doek.  Gebruik nooit een vloeibaar reinigingsmiddel of een vochtige doek. Voor het vervangen van een lamp dient vooraf de stroom uitgeschakeld te worden.

Overige

Voor het schoonmaken / onderhouden van badkamerartikelen die hier niet genoemd zijn , kunt u contact opnemen met onze adviseurs of mail uw vraag naar info@tegelhuis.nl

Stuur een mail naar Tegelhuis

Bericht verzonden! We nemen spoedig contact met u op.

Winnaar
Tegelhuis Badkamers en Tegels uitgeroepen tot de Badkamerdetaillist van het jaar 2015.

Op 30 november j.l. werd tijdens het jaarlijks congres van de badkamer- en keukenbranche o.a. de badkamerdetaillist van het jaar gekozen.

Een deskundige jury heeft een groot aantal badkamerspecialisten in Nederland beoordeeld op het gebied van showroombeleving, continuïteit, vakmanschap, investeringen en toekomstvisie. Van de 12 finalisten werd Tegelhuis Badkamers en Tegels uitgeroepen tot Badkamerdetaillist van het jaar 2015.

Deze aansprekende titel zien wij als een enorme waardering voor ons werk en geeft extra glans aan ons 35 jarig jubileum.

Contact

Bezoekadres

Tegelhuis Badkamers en Tegels
Deventerseweg 11
2994 LE Barendrecht

Via A29
Afrit 20 (bij Ikea)
daarna borden volgen richting Vaanpark 4

Bellen

Tel: 0180-646810
Mail: Klik hier

Openingstijden

Maandag gesloten
Dinsdag 9.30 - 17.30 uur
Woensdag 9.30 - 17.30 uur
Donderdag 9.30 - 17.30 uur
Vrijdag 9.30 - 20.00 uur
Zaterdag 9.30 - 17.00 uur

Voor een afspraak of bij vragen